Adult Swim се сбогува с „Family Guy“

Тази събота бе последното излъчване на „Семейният тип“ по Adult Swim в САЩ и сложи край на една епоха за нощния блок. Последният епизод бе непопулярният „Stewie is Enceinte“. (Описание на епизода няма да давам, сами можете да го погледнете.)

Хитовата Fox анимация има дълга история с Cartoon Network. Създателят ѝ Сет Макфарлън започва работа в Hanna-Barbera през средата на 90-те, където е сценарист и сториборд артист на „Лабораторията на Декстър“, „Джони Браво“ и „Крава и пиле“. Там създава пилотната анимация „Лари и Стийв“, продължение на студентската му анимация „Животът на Лари“, която му дава работа в анимационното студио. Въпреки че Cartoon Network не дават зелена светлина за сериал, „Лари и Стийв“ се превръща в основата на ранния „Family Guy“. Сет прави два опита да предложи анимацията на Fox и през 1998 г. я одобряват.

„Family Guy“ дебютира на 31 януари 1999 г. по Fox след Super Bowl с висок рейтинг от 22 милиона зрители, но се сблъсква и с остра реакция заради острото съдържание. Следващите епизоди обаче привличат само приличен брой зрители и това предизвиква Fox да премести сериала в нов слот, което довежда до още по-голям спад в рейтингите и още няколкократни премествания в различни дни и часове до момент, в който сериалът спира дори да излъчва епизоди редовно. През 2002 г. каналът официално обявява, че сериалът е спрян след три сезона.

Fox след това се опитва да продаде правата за излъчване на друг канал, което се оказва трудна работа. Накрая Cartoon Network се съгласяват да вземат сериала „почти без пари“ за нощния си блок Adult Swim през 2003 г. Сериалът бързо се оказва неочакван успех и се превръща в най-гледаното предаване по нощния блок. Това и скокът в продажбите на DVD-тата предизвикват Fox да върне сериала с нови сезони. Така „Family Guy“ се превръща във втория най-дългоизлъчващият се сериал на Fox с 20 сезона до този момент и без изгледи да приключи скоро. (Първият е „Семейство Симпсън“ с 33-те си сезона.)

Adult Swim дълги години е вторият дом на семейство Грифин, като дори екипът на сериала признава, че Adult Swim е по-доброто място, защото не режат шегите, за разлика от Fox. Анимацията не спира да е големият коз на нощния блок и доминира програмата през всички тези години. Мнозината провокативни и нестандартни реклами не крият, че е абсолютният фаворит на блока.

И така стигаме до близкото минало. През 2019 г. Дисни купуват 20th Century Fox и малко след това става ясно, че планът им е да излъчват Fox анимациите по техните канали FXX и Freeform, вместо да продават правата на други канали.

Напускането на „забавния дебел мъж“ ще остави дупка в Adult Swim, но те от години се подготвят за това, като са се насочили повече към оригиналните си продукции, вместо да бъдат място за повторения на чужди анимации. Модерни продукции като „Рик и Морти“, „Mike Tyson Mysteries“, „Самурай Джак“ (сезон 5), „Final Space“, „Primal“ и „Tuca and Bertie“ са примери, че Adult Swim вече има ресурсите да създава собствени висококачествени анимации.

Добави коментар