Как създадох CN страница преди 10 години

Преди 10 години се залових с ново начинание – да поддържам Фейсбук страница за една от страстите ми. Така се роди CN страницата (както аз и доста познати обикновено я назоваваме), още позната като Cartoon Network фенове, Cartoon Network България (допреди 4 години) и CN BG Fans. Днес „страницата“ е нещо доста по-обширно, тя е и Фейсбук група, чат, Инстаграм страница, YouTube канал, сайт, Дискорд сървър и даже участник в Мемермата.

Предистория
Cartoon Network се обсъжда още в ранните дни на българската мрежа из форумите, но първото истинско обширно CN общество се беше сформирало в български сайт за видеосподеляне през 2007 г. Facebook и YouTube още не бяха станали толкова масови тук, но тогава младият Vbox7 беше една от най-популярните социални мрежи в българския нет. Групата, създадена от martinmarks, имаше над 2000 участници и освен за дискусии, беше мястото, в което да намериш най-новите епизоди, излязли в САЩ, или някое интересно клипче за CN, изнамерено от друг сайт. За съжаление, запознатите знаят, че възходът на Vbox7 не беше дълъг и Facebook и YouTube в крайна сметка го изместиха. Групата бързо опустя и беше ясно, че трябваше това нещо да се започне отначало на нов терен.

Старт
Страницата официално стартира на 22 февруари 2013 г. (след фалстарт година по-рано) като Cartoon Network България. Един от мотивите за объркващото име беше липсата на официална страница. Идеята беше страницата малко да функционира като една официална и да информира за интересните неща, които се излъчваха по канала у нас през деня и идните седмици. Наспамих целия си списък с приятели, за да събера някаква дребна публика, която потенциално да раздуе думата.

CN в обществото
Винаги съм мислил, че Cartoon Network е някакъв културен феномен, който почти всеки между 4 и 40 е гледал, но поради някаква причина не се говори за него. Донякъде се дължи на стигмата „анимациите са деЦки“. Има го и това, че в малките случаи, в които се говори за анимации, се повдигат „клишета“ като Дисни принцесите и Миньоните. Нямам нищо против тези заглавия, напротив, просто хората реално не оценяват тези анимации, просто са чули някой друг да ги използва и ги повтарят като папагали. Обществото е възприело, че това са „безопасните“ примери и ако повдигнеш нещо като „Джони Браво“ или „Време за приключения“, ти вече не си готин. Нищо, че реално на Джони Браво си гледал всички епизоди по 50 пъти, а „Пепеляшка“ си гледал два пъти на касета и споменът ти клони до това, че е филмът със Звяра.

Така че идеята на страницата си е мазен спам на Cartoon Network и анимациите в обществото, защото защо не?

Стил и идентичност
С годините все повече се отцепвахме от идеята да сме „като официалните“. Реално никога не сме били на 100%, още от началото си позволявахме да пускаме по-остро съдържание, неслучайно напомняме, че сме 13+. Да не говорим за редовните критики към канала или някои анимации. Дори сме се шегували, че ако бяхме дали страницата на Cartoon Network, всичко щеше да трябва да бъде изтрито.

През 2019 г. най-сетне преименувахме страницата на Cartoon Network фенове, за да ни бъркат по-малко. Махнахме логото на CN от профилите и материалите ни и си сложихме наше лого. Вече бяхме изградили собствен стил, рубрики и верни последователи и не вървеше да се слагаме под чуждо име.

Допълнително ежедневните ни постове за премиерите по каналите, които бяха традиция от началото, намаляха, докато изцяло не се изпариха. Нямаме времето вече да следим програмата толкова изкъсо, а лично според мен интересът към каналите у нас отдавна е отишъл по дяволите. Екипите на тези канали отдавна не следват това, което феновете искат, но това вече е друга тема.

Равносметка за годините
Минах през всички постове на страницата, за да направя монтажа за юбилея ни и ух, първата година е била доста покъртителна откъм забавни постове. Преведени постове от 9GAG в покъртително качество, някои правени на Paint. Доста съм критичен, когато трябва да изсмуча някаква идея за мийм от пръстите си, колкото да има някакъв нов пост, защото нищо не е пускано от 3 дни, но 17-годишният аз не го е бивало особено в миймчета. Добре, че основно съм рекламирал новите епизоди по канала тогава.

Тук специално трябва да благодаря на iordan2000, че дойде няколко месеца по-късно и помогна да издигнем страницата в нещо качествено и въведе определени правила, за да изглеждат нещата чисти и организирани. До 2014 г. вече всичко се правеше на Фотошоп и беше изпипано графично.

2017-2019 според мен е абсолютният ни пик до този момент. Имах доста свободно време, бях пълен с идеи. Групата стартира и така сформирахме солиден екип, включващ Cnbro, Todd Stams, Илия Банов, Кевин Шифър и DimDoncho (на които е моментът сега да благодаря, че още ме търпят и се занимават с „каузата“ толкова години вече). Интервютата и класациите наистина вдигаха нивото ни, поне от продукционна гледна точка. И разбира се, щандът ни на Par4eta на Aniventure Comic Con 2019, това беше страхотно изживяване и първият ни жив досег с феновете. И до ден днешен е супер чувството, като срещна някого на живо и спомене за страницата. Оставам с впечатлението, че все пак е оставила някакво минимално очертание в попкултурата.

Положението в момента е окей, държим се. Иска ми се да имах повече време и енергия за CN BG Fans като преди. Има по няколко поста във Facebook и Instagram за седмицата, въпреки че амбицията винаги ми е била по нещо ново всеки ден. Рийчът във Facebook ни е покъртителен, благодарение на счупения алгоритъм на сайта и за съжаление, все по-малко хора ни виждат. Предполагам, че повечето ни последователи си мислят, че отдавна сме издали багажа, което е тъжно. Единственото нещо, което можем да направим е да караме хората да си слагат ръчно известия за нови публикации и да преглеждат страницата, вместо да очакват постовете сами да излязат в newsfeed-овете.

YouTube каналът на този етап е замразен. С удоволствие бихме правили отново интервюта и класации, а защо не и други рубрики, но отново опираме до време, а аз не бих позволил мързеливо монтирано видео на нивото на типичен български YouTube канал да мине през нас.

Сайтът също не е много активен, авторските статии има веднъж на месец-два и предимно функционира на ПР съобщения, но ако още се интересувате от това какво се излъчва по Cartoon Network и Boomerang у нас, това е мястото. (Стига да не се забавя много да пусна някоя статия.)

Финално
Нека да не приключвам това писание толкова скептично. Радостен съм, че това нещо, което правим продължава да съществува 10 години вече и още ни доставя удоволствие, както на нас, така и на последователите. Не всяко подобно начинание би се похвалило с десетилетие живот. Достатъчно дълго съществуваме и това трябва съвсем да ни мотивира да не спираме.

А сега, ако още четете това нещо, вижте този монтаж с голяма част от „развлекателните“ ни постове през годините:

Добави коментар