Спокойно, Скуби-Ду! – черната овца на франчайза

Нека да поговорим за един подценен сериал, а именно „Спокойно, Скуби-Ду!“, който вървя за два сезона от 2015 до 2018 по Boomerang. Дали идва от стари фенове на Скуби, които са израснали с класически поредици като „Скуби-Ду, къде си?“ и „Шоуто на Скуби-Ду“ или по-млади, които са гледали основно „Скуби-Ду! Мистерия ООД“, „Спокойно, Скуби-Ду!“ получи доста негативна реакция още при представянето на дизайните на героите, които приличаха все едно са взети от „Брикълбери“, и главно това беше причината, защото хората го видяха като рибут в стил „Малки титани! В готовност!“.

Сериалът всъщност е доста по-различен от това, което изглежда на пръв поглед. Да, по-комична версия е, но не е простотия, пълна с гнусни и безсмислени сцени. Залага се на лека самоирония с класическата формула, но ненатрапчиво. Самият хумор и стил на писане може да ви напомни на „Финиъс и Фърб“ и това е неслучайно, защото продуцентът на сериала Зак Монкриф и писателят Джон Колтън Бари са работили върху него преди това.

Относно мистериите – да, има ги и не са претупани, колкото просто да ги има, за да може да се каже, че това е Скуби-Ду. Във всеки епизод си има добре познатите елементи – костюмираните типове, уликите, сцените с гонитба. Сериалът е общо взето епизодичен, така че може да се гледа разбъркано, въпреки че за финалния епизод „Professor Huh?“ е хубаво да се изгледат определени епизоди, които се оказва, че изиграват някаква роля („Mystery 101“, „All Paws on Deck“, „The People vs. Fred Jones“ и „Ghost in the Mystery Machine“).

Героите са си същите, с изключение на Дафни, която е претърпяла промяна на характера в стил Лола Бъни в „The Looney Tunes Show“, но нея не я бутат прекалено и главните комични образи си остават Шаги и Скуби.

Та, да, препоръчвам „Спокойно, Скуби-Ду!“, ако си падате по Скуби и нямате проблем с по-комичните неща. Може да не е „Скуби-Ду! Мистерия ООД“, но това не е целта му, гледайте го като отделно нещо, а не го сравнявайте с коренно различна идея, която искате. Никой не сравнява „ЛЕГО Батман“ с филмовата трилогия на Кристофър Нолан, нали? А ако искате по-класически Скуби, WB редовно пускат DVD филми, които следват оригиналната концепция, а скоро почва и нов сериал „Scooby-Doo and Guess Who?“, който е завръщане към „Новите филми на Скуби-Ду“.

2 коментара за “Спокойно, Скуби-Ду! – черната овца на франчайза

Добави коментар